5 причини да употребявате BCAA

5 причини да употребявате BCAA

 От 17 апр. 2016

5 причини защо BCAA са толкова необходими
(Вижте нашите продукти от категорията BCAA - аминокиселини с разклонена верига)

Не всеки, който е тренира иска да се състезава, да се превърне във фитнес модел или да стане професионален атлет. Но това не значи, че не трябва да се обръща сериозно внимание на диетата и тренировъчния режим.
Какво вече казахме в предните статии, диетата и тежките тренировки са в основата на всичко. След това, ако желаете да подобрите постиженията си като сила и визия идват на помощ хранителните добавки. Именно затова ще говорим в тази статия, като ще разгледаме 5-те причини, поради които BCAA са необходими към вашият режим.

BCAA представляват верижно разклонени аминокиселини. Това са аминокиселините - валин, изолевцин и левцин.
Тези три аминокиселини могат да окажат огромно влияние върху мускулната маса, възстановяване и дори топене на мазнини.
Нека ви представим 5-те причини, поради които е добре да използвате BCAA.

1. BCAA могат да ви помогнат при изграждането на нови мускули
Логично е, че не може да промените визията си, ако не качите мускулна маса. BCAA служат като градивни елементи на мускулния протеин. Мускулите се състоят от протеини, а протеините се състоят от отделни аминокиселини. Взети заедно те образуват процес наречен синтеза на протеин. Когато обикновените аминокиселините бъдат погълнати, те се абсорбират от червата и отиват в черният дроб. Черния дроб след това  решава както да прави с тях. Ако се нуждаете от повече енергия черният дроб ще ги използва именно за това, вместо да ги използва за изграждане и възстановяване на нова мускулна тъкан.
При прием на BCAA получаваме директен достъп до мускулите и тъканите.

От гледна точка на  синтеза на протеин, левцина е най-ценната аминокиселина от  трите за стимулиране растежа на мускулите.
От научна гледна точка левцина активира сложен процес наречен mTOR, процес който силно стимулира синтеза на протеин  и следователно мускулния растеж.
При проведени изследвания в голяма степен е доказано, че BCAA могат да имат важна роля що се отнася до стимулирането на секрецията на инсулин и растежен хормон.  Приемането на BCAA преди или по време на тренировка може да увеличи концентрацията на тези два хормона  което увеличава размера на мускулите, силата  дори и загубата на мазнини.
И не на последно място BCAA може да сведе нивата на кортизол по време на тренировка до минимум. Това е добре понеже кортизола е катаболен хормон, който насърчава мускулният разпад.

2. BCAA помагат за намалянето на подкожните мазнини.
BCAA могат да направят нещо повече от изграждане на мускулна маса. Левцина и изолевцина играят важна роля в спомагането на  топенето на мазнини. Едно от първите изследвания през 1997 година  включвало две групи борци които спазвали ниско-въглехидратна диета и били в калориен дефицит. Едната група приемала BCAA в продължение на 4 седмици докато другата не приемала нищо.  Резултатът показал доста по-голям спад в процента на  телесни мазнини при групата която която приемала BCAA  в сравнение  с другата група.
Изследователите предполагат, че увеличаването на синтеза на протеини стимулирани от левцин увеличават разхода на енергия толкова много, че това започва да помага в горенето на мазнини.
Изолевцина има способността да активира специални резептори известни като PPARs, които стимулират изгарянето на мазнини както и намаляват риска от натрупване на такива.

3. BCAA помагат за увеличаване на енергията.
Едно от главните действия на BCAA е да бъде постоянен източник на енергия, особено по време на интензивни тренировки. Колкото по-дълги и интензивни са тренировките , толкова повече BCAA ще бъдат нужни да се използват като гориво на тялото. Ето защо е добре да се приеме хубава доза преди или по време на тренировка.  Повече BCAA – повече гориво за мускулите, повече енергия, което пък води до по-интензивни и дълги тренировки. Всичко това води до драстични подобрения в състава на тялото.
Главна роля в доставянето на енергия играе валина. По време на тренировка триптофана се използва  в големи количества от мозъка. Той се превръща в  мозъка на 5 –хидрокситриптамин (5-HTP), или така наречения серотонин. По-високите количества серотин по време на тренировка води до намаляване на издръжливостта и спад в енергията.
Именно тук се намесва валина, като блокира превръщането на триптофана в серотин, а от там и ви доставя по-голяма енергия и забавяне на умората.

4. BCAA помагат на имунната система.
Тук ще бъдем по-кратки. Всички знаем колко е неприятно да тренирате болен, или пък да пропуснете една или две седмици извън залата. Губите постигнатите резултати и сила доста бързо, което е неприятно.
Тренировките стимулират и подпомагат за една по здрава имунна система, но ако сме в калорие дефицит, то тогава имунната система е по-отслабена.
Именно при подобни диети с по-ниски калории е изключително добре да използвате BCAA. Не само, че ви помогне в запазването на вашите мускули, но и ще заздрави имунната ви система.

5. BCAA могат да удължат продължителността на живота
 
Самото научно изследване е извършенов Милано. Италиански изследователи направили експеримент с мишки, на които дали по-високи  дози BCAA.
Мишките които приемали BCAA имали по-високи количества на митохондриите в мускулите си, по-висока активност на гена SIRT1 (гена на дълголетието) и са живели 12%  по-дълго от мишките които не приемали BCAA. Въпреки, че тези ефекти все още не са потвърдени при хора доста учени подкрепят тезата, че BCAA имат свойството да удължават продължителността на живота.

Прием на BCAA
Правилният прием на BCAA се свежда до три основни променливи : дозата, съотношението левцин:изолевцин:валин, и времето за прием.

*Дозата- оптималната доза на BCAA е около 5-10 грама.

*Съотношението - Това е ключовата променлива. Левцина е основната аминокиселина от трите що се отнася до мускулната маса. Но това не означава, че винаги е най-добрата от трите. Перфектно съотношение е
2:1:1 ( левцин:изолевцин:валин) или пък 3:1:1.

*Време за прием – Според нас най-добрият прием за приемане на BCAA е по време на тренировка. Защото именно тогава се възползваме напълно от трите аминокиселини. Имаме най-голяма нужда от енергия, сила и забавяне на умората именно по време на тренировка.
Но в никакъв случай не е грешно да приемате BCAA сутрин, преди или след тренировка, ако искате.  Всичко зависи от това колко добре се възстановявате. Или пък за пример, ако знаете, че в следващите 5-6 часа няма да имате възможност да се храните поради някаква причина, е добре да приемете BCAA именно за да намалите катаболните процеси настъпили в тялото ви до минимум.

За повече информация относно водещи BCAA продукти може да разгледате сайта ни.
А сега добавете една доза BCAA във вашият шейкър, отидете във фитнеса и се наслаждавайте на качествената тренировка, която ще може да направите благодарение на тези три толкова важни аминокиселини.

 


Още новини

Аргинин - прием, източници и кратка информация

Arginine (Аргинин) В последните години се изговори много за Аргинина като аминокиселина. Той се добавя към много добавки поради свойството си да задържа азот. А както знаем азота е един от ключовите елементи в синтеза на ...

BCAA - най-важното накратко

BCAA- Представляват аминокиселини с разклонена верига. Това са трите най-важни аминокиселини в производството, поддръжката и възстановяването на мускулната тъкан. Левцин, Изолевцин и Валин. Смята се, че съотношението ...