Аргинин - прием, източници и кратка информация

Аргинин - прием, източници и кратка информация

 От 28 сеп. 2016

Arginine (Аргинин)
В последните години се изговори много за Аргинина като аминокиселина. Той се добавя към много добавки поради свойството си да задържа азот. А както знаем азота е един от ключовите елементи в синтеза на мускулния протеин.

Аргинина подобрява имунната система и стумулира размера и активността на тимусната жлеза ( отговорна за така известните Т-клетки) , което го прави подходящ за хора с по-сериозни външни и вътрешни рани, заради свойството да заздравява и възстановява по-бързо нарушена тъкан.

Аргинина стимулира производството на GH (растежен хормон) в тялото.
Някои хора го използват за да стимулират сексуалната функция  или за лек против стерилитет.

Прием: 
Няма точно определена препоръчителна доза. Но е общо прието, че не трябва да се приема повече от 18 грама на ден, разделени на 3 приема.

И все пак четете добре етикета. Предозирането с Аргинин води до удебеляване и загрубяване на кожата, отпадналост , диария, гадене.
Така, че внимавайте какви дози приемате. Често се изписва за хора с високи нива на холестерол.
Не е препоръчително  да се приема от хора които имат дихателни проблеми.
Може да срещнете аргинина в три форми, а именно – течна , на прах и на таблетки.
Източници на аргинин в храната най-често има в - пълнозърнестите храни, ядки и семена, ориз, шоколад , стафиди и соя.

 


Още новини

BCAA - най-важното накратко

BCAA- Представляват аминокиселини с разклонена верига. Това са трите най-важни аминокиселини в производството, поддръжката и възстановяването на мускулната тъкан. Левцин, Изолевцин и Валин. Смята се, че съотношението ...

HMB - прием и информация

HMB ( Beta-Hydroxy Beta-Methyl Butyrate ) - е създадена от  разклонена верига на аминокиселината левцин,  за да извършва по-конкретно някои от неговите функции. HMB играе роля в мускулния  синтез чрез увеличаване скоростта на протеиновия ...